KPI. Що це таке і як працює

Навіщо потрібні показники KPI. Як працює система KPI в бізнесі? Для чого вона потрібна власнику, співробітникам і бізнесу в цілому? Спеціалісти БіномКрафт Україна аналізують, як працює ця система і які є підводні камені.

Ми не керуємо тим, що не вимірюємо. Це широко відомий вислів, який якнайкраще ілюструє суть економічної діяльності. KPI - це про вимірювання результатів діяльності, про оцінку результату не в поняттях «подобається»/«не подобається», а в конкретних цифрах.


KPI (key performance indicators) - це ключові показники ефективності. Сенс закладений у самій назві:

  1. це показники, тобто те, що можна вимірювати цифрами;
  2. з їхньою допомогою вимірюють ефективність співробітників, результат їхньої діяльності;
  3. ці показники - ключові, тобто від них залежить досягнення цілей компанії.

Переваги KPI

KPI - це основні показники продуктивності, які відображають якість роботи кожного конкретного співробітника. KPI працівника показує його сильні та слабкі сторони, що в майбутньому допоможе справедливо призначити грошову нагороду або інші заохочення. Також ця система корисна і для самих працівників. Наприклад, якщо потрібно проаналізувати власні результати та порівняти їх із попередніми показниками.


Використовуючи ключові показники ефективності, компанія отримує можливість керувати процесом і вносити в нього зміни, а також ставити цілі перед персоналом і мотивувати співробітників до досягнення поставлених цілей.

До основних плюсів застосування KPI спеціалісти компанії БіномКрафт віднесли:
  • мотивація співробітників;
  • справедливість, прозорість і порівнянність результатів (керівництву і персоналу стає зрозуміло, хто зі співробітників підприємства скільки працює і скільки заробляє);
  • коригування роботи співробітника залежно від його показників;
  • участь персоналу в досягненні поставлених цілей організації;
  • контроль якості виконання обов'язків.

Таким чином, перевагою системи KPI є активна мотивація персоналу на основі розрахованих порівнянних показників.
Зарплата співробітника, розрахунок якої заснований на показниках KPI, залежить від його реального внеску в загальний результат компанії. Досяг більш значущих результатів - отримав більше. При переході на KPI компанія починає мислити в категоріях результату, а не в категоріях процесу. Співробітники фокусуються на тих завданнях, які максимально розвивають компанію і рухають до стратегічних цілей. Якщо вам треба створити систему KPI - звертайтеся до БіномКрафт торговельної компанії. Ми запропонуємо низку дієвих рішень, базуючись на власному досвіді.
Як працює система KPI
У рамках функціональних обов'язків співробітника обирають не більше трьох показників, що ключовим чином впливають на результат компанії, визначають співвідношення посадового окладу і премії, а також встановлюють план для отримання премій. Часто після впровадження KPI з'ясовується, що співробітник, якого всі вважали найсильнішим, настільки поганий, що йдеться вже не про преміювання, а про звільнення.
Слід розуміти, що KPI не розробляється один раз і назавжди. Показники можуть змінюватися, виходячи з цілей і поточних завдань компанії. Завжди розглядайте KPI комплексно. Змоделюйте, на що ще вони вплинуть. І пам'ятайте: не можна копіювати KPI колег або конкурентів. Визначайте їх на підставі мети компанії. KPI - це інструмент досягнення мети компанії, а головна вигода впровадження системи - прискорення цього процесу. Відсутність мети компанії - це найсерйозніша помилка при впровадженні KPI. Про інші помилки при впровадженні KPI ми поговоримо в одній з наступних публікацій у блозі Біном крафт.
Інші статті БіномКрафт Україна
Зв'язатися з нами
Пошта:
Адреса:
Україна, 61017, Харківська область, місто Харків, вулиця Сіриківська 1
Тел: