Галузі, в яких людина перевершує штучний інтелект

Прогнозується, що через 20-30 років зникне до половини наявних професій. Технологічний прогрес стимулює зміни в суспільстві та економіці країн. Відповідно, відбуваються зміни на ринку праці. Менеджери компанії БіномКрафт перераховують напрямки, у яких люди поки що обходять штучний інтелект.

Які професії перебувають під загрозою існування

Усі професії, які засновані на повторюваних діях, протягом 10-20 років можуть бути віддані роботам. Так чи інакше машини краще за людей справляються з подібними завданнями. Крім того, вони не потребують харчування та відпочинку, не висловлюють невдоволення умовами праці та не влаштовують страйки.


Якщо ваша професія піддається алгоритмізації, то готуйтеся до того, що люди там можуть опинитися в програші. Наприклад, охоронців замінять набори камер, датчиків, систем швидкого реагування тощо. Аналогічна перспектива чекає на водіїв, бухгалтерів, банківських співробітників, вчителів, операторів служби підтримки, продавців, кур'єрів тощо.


Перспективні напрямки розвитку

Якщо зараз ви вирішили змінити напрямок діяльності або професію, вам буде потрібно отримати нові знання й освоїти нові навички. Для цього потрібен час. Тому варто почати якомога швидше. А Біном Крафт підкаже, які професії будуть перспективними кілька найближчих десятиліть і в яких людина буде кращою за штучний інтелект.


Проаналізувавши дані з відкритих джерел, можна виокремити кілька основних напрямів:

  • digital-професії;
  • професії, пов'язані з креативом;
  • професії, в яких людина взаємодіє з людиною;
  • професії, які пов'язані з математикою.

Digital-професії

Технології не стоять на місці. З'являються нові рішення, нові програми та застосунки, їхній розвиток виходить на новий рівень. Усе це покликане для того, щоб зробити життя людини комфортнішим. Тому digital-професії будуть ще довго користуватися попитом.


Одним із перспективних напрямів є робототехніка. Вона активно використовується в різних сферах життєдіяльності людини. Наприклад, у медицині за допомогою мікророботів проводять операції.


Також затребуваними будуть фахівці з кібербезпеки. Життя і робота людини все більше і більше переноситься з офлайну в онлайн. Ми активно використовуємо різні сервіси для управління своїми банківськими рахунками, здійснення покупок тощо. Звісно, шахраї також прагнуть крокувати в ногу з часом і освоюють нові прийоми обману людей. Тому всі дані, які зберігаються в Інтернеті, необхідно захищати.


Чи буде попит на ІТ-фахівців вічним? Найімовірніше, такі фахівці будуть потрібні завжди. ІТ - це дуже важлива сфера. У перспективі популярні напрямки та попит на фахівців змінюватимуться, але загалом ця галузь приноситиме стабільний дохід тим, хто в ній працює.

Професії, пов'язані з креативом
Дизайнер, художник, композитор, музикант, письменник, поет. Машини можуть писати музику і картини, але вони не здатні мислити алогічно. Уміння думати креативно, нестандартно, підносити несподівані ідеї - це те, що ще довго не зможуть робити машини. Такого роду креативність залишатиметься відмінною конкурентною перевагою, яка дистанціює творчих людей від алгоритмів
Професії, в яких людина взаємодіє з людиною
Взаємодія у форматі "людина - людина" дуже необхідна як у повсякденному житті, так і в професійній діяльності. Наприклад, продовжать бути затребуваними професії психолога і психотерапевта, оскільки стрес - частий супутник людини в сучасному світі. Штучний інтелект навряд чи зможе їх замінити через відсутність у нього емоційного інтелекту. Співробітники Біномкрафт час від часу звертаються за допомогою психолога. Це сприяє продуктивності, аналізу потреб, здоровій атмосфері у колективі.
Професії, пов'язані з математикою
Математика лежить в основі багатьох напрямів діяльності людини. Зокрема, математика - це базис роботи з даними. Потреба у фахівцях, які вміють працювати з даними буде величезною. Уміння збирати інформацію, аналізувати її та виймати інсайти з великих масивів даних буде необхідне в усіх галузях людської діяльності.

Звісно, це не повний перелік професій, у яких можна успішно реалізувати себе та не боятися конкуренції з боку штучного інтелекту. Консультанти БіномКрафт Україна розповіли лише про деякі напрямки, на яких варто звернути увагу. У подальших публікаціях у блозі компанії ми плануємо розвивати цю тему.
Інші статті БіномКрафт Україна
Зв'язатися з нами
Пошта:
Адреса:
Україна, 61017, Харківська область, місто Харків, вулиця Сіриківська 1
Тел: