Бізнес-план простими словами

Бізнес-план - це документ, у якому описано цілі та плани бізнесу, а також способи їх досягнення. Його використовують усередині компанії або передають зовнішнім користувачам - наприклад, інвесторам, банкам або потенційним партнерам.

Провідні консультанти Біном КРАФТ простими словами розповідають, що таке бізнес-план і як його скласти.
Навіщо потрібен бізнес-план
Запускати бізнес без плану - погана ідея. Без бізнес-плану ви загрузнете у збитках, а конкуренти "з'їдять вас на обід". Тож краще його скласти. Бізнес-план обов'язково стане в пригоді вам і не один раз.

Він потрібен для того, щоб:
  • Отримати фінансування. Будь-який інвестор хоче знати, що будуть робити з його грошима.
  • Оцінити обсяг майбутньої роботи. Можливо, після цього ви вирішите, що такий бізнес вам не потрібен.
  • Перетворити вашу ідею на чіткий порядок дій.

У бізнес-плані описують усі складові бізнесу. Наприклад, які товари продаватиме компанія або які послуги надаватиме, де братиме гроші та які витрати нестиме, з якими ризиками вона може зіткнутися і як їх уникнути, який буде прибуток тощо.

Бізнес-плани розробляють не тільки на старті бізнесу, але також тоді, коли компанія вже працює. БіномКрафт Україна має чіткий та структурований бізнес-план, який допомагає тримати темп та досягати результатів. Це необхідно, щоб бачити поточний стан справ і за необхідності актуалізувати дані.

Як скласти бізнес-план
Крок №1. Аналіз ринку
Спочатку необхідно зрозуміти, чи потрібен ринку ваш продукт. Складіть портрет вашого потенційного клієнта: хто він, що йому подобається, скільки грошей він віддає за аналогічні або схожі продукти зараз і за що готовий заплатити більше.

Також потрібно проаналізувати конкурентів. З'ясуйте про них якомога більше інформації: продукція, ціни, реклама, відгуки тощо. Ви маєте чітко зрозуміти переваги конкурентів. Це допоможе визначитися, чим перевершити суперників. Також слід детально проаналізувати ваш власний проєкт. У цьому вам допоможе SWOT-аналіз. Вкажіть сильні та слабкі сторони, можливості для розвитку та загрози, які можуть зруйнувати вашу бізнес-модель.

Крок №2. Маркетингова стратегія
Інформацію, яку ви отримали під час аналізу ринку, використовуйте на благо свого продукту.

Хороша маркетингова стратегія включає такі розділи:
  • Цільова аудиторія: стать, вік, сімейний статус, рівень доходу тощо.
  • Канали та методи залучення клієнтів.
  • Стратегія ціноутворення: скільки коштує товар або послуга, від чого залежить ціна, коли її можна буде збільшити і на скільки.
  • Орієнтовний план продажів.
Крок №3. Фінансовий план
На цьому етапі необхідно розрахувати ваші витрати і доходи. Скільки потрібно грошей, щоб запустити бізнес? Скільки ви будете витрачати щомісяця? Зафіксуйте всі постійні та змінні витрати. Не забудьте про податки. Вкажіть планований обсяг продажів, чистий прибуток, джерела фінансування, точку беззбитковості, рентабельність. Можна розрахувати показники для кількох сценаріїв розвитку компанії.

Фінансовий план потребує постійного коригування відповідно до зміни ситуації на ринку, курсу валют тощо. Ваш фінансовий план має бути готовий до будь-яких непередбачуваних обставин і залишатися життєздатним навіть за найгіршого з можливих сценаріїв. ТОВ БіномКрафт має основний фінансовий план та кілька допоміжних.
Крок №4. Резюме
У цьому розділі необхідно коротко і зрозуміло описати ідею вашого бізнесу. Чим займається компанія, у чому її особливість, які перспективи зростання і чи зможе вона приносити прибуток. Це все одно що "трейлер" до бізнесу. Якщо він зацікавить, тоді й "фільм" подивляться, тобто розглянуть основну частину вашого бізнес-плану. Навчіться пояснювати вашу ідею за кілька хвилин. Висловлюйтеся коротко і по суті. Часто цей розділ - єдине, що люди читають у бізнес-плані. На його підставі вони приймають рішення: чи потрібно заглиблюватися в документ далі, чи не варто гаяти час. Хоча резюме створюють останнім, але в бізнес-плані воно стоїть на першому місці: як за порядком, так і за значимістю. Якщо ви новачок у бізнесі або реформуєте працюючу компанію, не знаєте, як скласти бізнес-план, - звертайтеся до професіоналів Біном Крафт і ми вам допоможемо!
Інші статті БіномКрафт Україна
Зв'язатися з нами
Пошта:
Адреса:
Україна, 61017, Харківська область, місто Харків, вулиця Сіриківська 1
Тел: